Zapri
Domača rabarbarina marmelada z bezgom in marelicami  html Kopírovať Upraviť

Domača rabarbarina marmelada z bezgom in marelicami html Kopírovať Upraviť

Če si želite nekaj izvirnega in hkrati nostalgičnega, poskusite marmelado iz rabarbare, marelic in bezga. Kombinacija rahle kislosti rabarbare, sladkobe marelic in cvetlične arome bezga je preprosto neustavljiva. Odlična za kruh, rogljičke ali kot dodatek jogurtu.

Sestavine:

  • 1,2 kg očiščene rabarbare (narezane na koščke)
  • 500 g zrelih marelic (brez koščic, narezane)
  • 10–15 cvetov črnega bezga
  • 1 kg želirnega sladkorja 2:1
  • Sok 1 limone

Postopek:

  1. Rabarbaro in marelice dajte v večji lonec. Dodajte limonin sok in premešajte.
  2. Cvetove bezga zavežite v gazo ali jih dajte v cedilo za čaj, da jih boste po kuhanju lažje odstranili. Vstavite jih v lonec.
  3. Dodajte želirni sladkor, premešajte in pustite stati približno 30 minut, da spusti sok.
  4. Zmes zavrite in kuhajte 4–5 minut ob stalnem mešanju. Med kuhanjem odstranjujte peno.
  5. Odstranite bezgove cvetove, naredite preizkus zgoščenosti in če je marmelada pripravljena, jo prelijte v sterilizirane kozarce.
  6. Zaprite kozarce, obrnite jih na glavo za 5 minut, nato jih postavite nazaj in pustite, da se ohladijo.

Nasvet:

Marmelada je odlična tudi kot nadev za pecivo, na cheesecake ali kot sladko darilo. Za vizualni učinek lahko proti koncu kuhanja dodate pest belih bezgovih cvetov – tudi oči jedo. :)